Malay Book Reviews!

two

Title: Tumbuhan Makanan Sebagai Penyembuh Penyakit [Plants as Food for Cure of Diseases]
Published by Al-Hidayah Press, Kuala Lumpur
Call No. : 646.726 ULA

Sesuai dengan kempen bumi hijau, buku ini dihasilkan untuk memperkayakan khazanah alam dalam bentuk buku. Dalam kehidupan sehari-hari kita banyak merasa tekanan dengan keadaan sekeliling serta kehidupan yang mencabar. Apabila terasa sakit kepala dan berdenyut-denyut lantas ambil saja panadol dan terus tidur. Tahukah kita disebalik ini semua ada pengubatan secara tradisional yang boleh digunapakai untuk meningkatkan kesihatan badan?

Buku ini merupakan panduan dan tips yang sangat berguna kepada kita terutama generasi muda yang tidak banyak mengetahui tentang khasiat tumbuhan-tumbuhan yang senang didapati di sekeliling kita. Sebanyak 256 tips dikemukakan dalam buku ini, misalnya daun dan buah mengkudu sangat beruna untuk rawatan batuk, mual serta perut memulas. Air buah mengkudu sangat berguna untuk rawatan batuk, mual serta perut memulas. Air buah mengkudu dikenali sebagai noni sangat baik untuk kesihatan dan penyegaran tubuh badan terutama jika di minum setelah seharian penat bekerja.

Bahasa yang digunakan mudah untuk difahami dan diikuti, tunjuk caranya serta satu-persatu, boleh diikuti old anak-anak yang meningkat remaja.

*********************

three

Title: Rahsia Herba: Merawat Penyakit & Menjaga Kecantikan [The Secret of Herbs: Treatment for Illnesses & Beauty Care]
Written by: Theresa Ong
Publisher: Alaf 21 SDN BHD, Selangor
Call No.: 615.321 ONG

Buku setebal 195 ini dihasilkan dengan kerjasama majalah Mingguan Wanita dan merupakan komplikasi penerbitnya. Buku ini boleh digunakan sebagai rujukan kepada pelajar-pelajar sekolah dan juga perseorangan yang berminat dengan ramuan-ramuan tradisional.

Ramuan herba tidak dapat lari dari kehidupan orang Asia. Orang-orang Asia sangat bijak mengumpulkan herba-herba yang banyak terdapat di persekitran kehidupan mereka. Sebagai contoh buku ini menengahkan kaedah mengekstra herba-herba tersebut dengan bekas tembikar atau pun balang kaca.

Setiap herba yang dibincankan dalam buku ini disertai dengan gambar-gambar berwarna supaya senang pembaca memahami dan mengetahui rupa bentuk herba tersebut. Gambar-gambarnya sangat jelas seperti gambar berlimbing besi, asparagus atau buah aprikot. Ini mempermudahkan pembaca memahami dan mengenali nama-nama herba jelas sekali.

Susunan buku ini teratur dan mudah difahami. Bahasa yang digunakan sangat jelas dan mudah.

 

Written by: Kamisah Kassim

 

Advertisements

One thought on “Malay Book Reviews!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s